Onderhouden van uw aanhangwagen

Net als auto’s vragen ook aanhangwagens om onderhoud. De auto brengt u periodiek langs de garage voor een APK, naast onderhoudsbeurten die u zelf inplant. Hoe werkt het onderhouden van uw aanhangwagen? Welk onderhoud is nodig, waar moet op gelet worden en hoe vaak moet dat gebeuren? Is er ook zoiets als een APK voor aanhangwagens? Op dergelijke vragen worden in dit artikel antwoord gegeven.

Waarom is onderhoud nodig van aanhangwagens?

Ook aanhangwagens hebben onderhoud nodig. Als men regelmatig gebruik maakt van een aanhangwagen en deze geen onderhoud geeft, zal de levensduur van de aanhangwagen afnemen. Wie de wagen geen periodiek onderhoud geeft zal er minder lang gebruik van kunnen maken.

Los van de levensduur is de verkeersveiligheid een zeer belangrijk argument voor regelmatig onderhoud. Zowel als die van uzelf, als van andere weggebruikers. Door goed en regelmatig onderhoud voorkomt u problemen met uw aanhangwagen tijdens het rijden waardoor de kans op ongelukken door mankementen aan uw aanhangwagen kleiner is.

Als ondernemer is het laten uitvoeren van een nog groter belang, een mankement aan uw aanhanger kan ervoor zorgen dat u stil komt te staan en in tijden van drukte is dit niet prettig en bezorgt het stress. Regelmatig een BOVAG onderhoudsbeurt laten uitvoeren heeft tevens als voordeel dat u uw materieel ook voor een mogelijke VCA certificering in orde heeft.

Waar moet je op letten bij een onderhoudsbeurt?

Tijdens de onderhoudsbeurt wordt op verschillende punten gelet. In het bijzonder zijn de banden belangrijk om te checken. Aangeraden wordt om onder meer de volgende punten te controleren:

  • Bandenspanning
  • Profieldiepte
  • Scheuren als gevolg van droogte
  • Plekken die aan slijtage onderworpen zijn
  • Deuken

Daarnaast is het essentieel dat de remmen te allen tijde goed functioneren. Sommige aanhangwagens bevatten een oplooprem. Is dat voor u het geval, zorg dan ook dat u deze controleert. Andere belangrijke punten voor controle zijn de koppeling, verlichting, aansluitschema’s en onderdelen voor de opbouw van de aanhanger, waarbij u kunt denken aan goed functionerende spansluitingen.

Veilig de weg op met de BOVAG checklist

Ten behoeve van een grondige controle is door de BOVAG een checklist opgesteld, die nagelopen kan worden tijdens het onderhoud van een aanhangwagen. Met deze checklist wordt het onderstel op allerlei punten gecontroleerd, net als de opbouw. Verder kan een globale vochtmeting bij bijvoorbeeld paardentrailers worden uitgevoerd. Konag heeft gediplomeerde BOVAG keurmeesters in huis en kan u daarom ontlasten door het onderhoud voor u uit te voeren

Is er een APK voor een aanhangwagen?

Waar auto’s periodiek volgens de wet gekeurd dienen te worden, is dat voor aanhangers nog niet het geval. Er is nog geen landelijke APK die door de RDW verplicht is gemaakt voor aanhangers, waardoor u zelf periodiek een onderhoudsmoment in moet plannen. Dat kunt u zelf doen of u kunt de aanhangwagen langs een aanhangwagenbedrijf brengen. Aanhangwagenbedrijven zullen doorgaans de bovengenoemde BOVAG checklist gebruiken.

Hoe vaak moet een aanhangwagen onderhouden worden?

Het verschilt per onderdeel hoe vaak iets onderhouden dient te worden. Zo kunt u eens per maand kijken of u onderdelen dient te smeren. Op andere aspecten is een halfjaarlijkse of jaarlijkse controle voldoende. De interval van onderhoud is afhankelijk van hoe intensief de aanhangwagen wordt gebruikt.

U kunt hierbij het volgende aangehouden:

  • Aandraaien wielmoeren: nadat u 100 km met de aanhanger gereden heeft
  • Controle van alle onderdelen die draaien: na 1000 km
  • Volledige onderhoudsbeurt: na een half jaar bij intensief gebruik, jaarlijks bij minder intensief gebruik

Wat kost een onderhoudsbeurt voor een aanhangwagen?

Wanneer u uw aanhangwagen brengt voor onderhoud kunt u vooraf de kosten opvragen voor een onderhoudsbeurt. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het onderhoud dat plaats moet vinden of eventuele herstelreparaties. Konag zal u altijd een kostenindicatie geven en bij akkoord de werkzaamheden uitvoeren.

Meer weten?

Heeft u verdere vragen over het onderhoud van uw aanhangwagen? Neem dan contact op met dé specialist op het gebied van aanhangers: Konag. Bel naar 0527 652 190, of bezoek de website.