Net als auto’s vragen ook aanhangwagens om onderhoud. De auto brengt u periodiek langs de garage voor een APK, naast onderhoudsbeurten die u zelf inplant. Hoe zit dat echter met aanhangwagens? Welk onderhoud is nodig, waar moet op gelet worden en hoe vaak moet dat gebeuren? Is er ook zoiets als een APK voor aanhangwagens? Op dergelijke vragen worden in dit artikel antwoord gegeven.
Ook aanhangwagens hebben onderhoud nodig. Als men regelmatig gebruik maakt van een aanhangwagen en deze geen onderhoud geeft, zal de levensduur van de aanhangwagen afnemen. Wie de wagen dus geen periodiek onderhoud geeft zal er minder lang gebruik van kunnen maken.
Los van de levensduur is de verkeersveiligheid een zeer belangrijk argument voor regelmatig onderhoud. Zowel als die van uzelf, als van andere weggebruikers. Door goed en regelmatig onderhoud voorkomt u problemen met uw aanhangwagen tijdens het rijden waardoor de kans op ongelukken door mankementen aan uw aanhangwagen kleiner is.
Tijdens de onderhoudsbeurt wordt op verschillende punten gelet. In het bijzonder zijn de banden belangrijk om te checken. Aangeraden wordt om onder meer de volgende punten te controleren:
Daarnaast is het essentieel dat de remmen te allen tijde goed functioneren. Sommige aanhangwagens bevatten een oplooprem. Is dat voor u het geval, zorg dan ook dat u deze controleert. Andere belangrijke punten voor controle zijn de koppeling, verlichting, aansluitschema’s en onderdelen voor de opbouw van de aanhanger, waarbij u kunt denken aan goed functionerende spansluitingen.
Ten behoeve van een grondige controle is door de BOVAG een checklist opgesteld, die nagelopen kan worden tijdens het onderhoud van een aanhangwagen. Met deze checklist wordt het onderstel op allerlei punten gecontroleerd, net als de opbouw. Verder kan een globale vochtmeting worden uitgevoerd.
Waar auto’s periodiek volgens de wet gekeurd dienen te worden, is dat voor aanhangers nog niet het geval. Er is nog geen landelijke APK die door de RDW verplicht is gemaakt voor aanhangers, waardoor u zelf periodiek een onderhoudsmoment in moet plannen. Dat kunt u zelf doen of u kunt de aanhangwagen langs een aanhangwagenbedrijf brengen. Aanhangwagenbedrijven zullen doorgaans de bovengenoemde BOVAG checklist gebruiken.
Het verschilt per onderdeel hoe vaak iets onderhouden dient te worden. Zo kunt u eens per maand kijken of u onderdelen dient te smeren. Op andere aspecten is een halfjaarlijkse of jaarlijkse controle voldoende. De interval van onderhoud is afhankelijk van hoe intensief de aanhangwagen wordt gebruikt.
U kunt hierbij het volgende aangehouden:
Wanneer u uw aanhangwagen brengt voor onderhoud kunt u vooraf de kosten opvragen voor een onderhoudsbeurt. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het onderhoud dat plaats moet vinden of eventuele herstelreparaties. Konag zal u een kostenindicatie geven en bij akkoord de werkzaamheden uitvoeren.
Heeft u verdere vragen over het onderhoud van uw aanhangwagen? Neem dan contact op met dé specialist op het gebied van aanhangers: Konag. Bel naar 0527 652 190, of bezoek de website.