Veelgestelde vragen

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn aanhangwagen?

De bandenspanning van een aanhanger ligt tussen de 3.0 en 4.5 bar of tussen de 5.5 en 6.2 bar (veelal bij kleinere maar banden 10 – 13 inch). De maximale druk staat vaak vermeld op de band zelf, let op want de eenheid is vaak in PSI (Pounds/Square inch).

Als vuistregel kunt u aanhouden dat:

1 bar = 14.5 PSI
100 PSI = 6.9 bar

Onderstaande tabel geeft u een overzicht van de juiste bandenspanning per bandenmaat.

BandenmaatBar:PSI:
165/50 R133.239.2
185/70 R133.539.2
175 R14 C4.565.3
185 R14 C4.565.3
195/50 R136.289.9
195/50 B106.289.9
195/55 R106.250.8
195/65/154.565.3
195 R144.565.3

Is een mistachterlicht verplicht op mijn aanhangwagen?

Een aanhangwagen (bijvoorbeeld caravan, boedelbak, vouwwagen) met een toegestane maximum massa van niet meer dan 750 kilo moet zijn voorzien van één of twee mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhangwagen. Op deze regel gelden uitzonderingen.

1. Heeft het voertuig dat de aanhangwagen trekt geen mistachterlicht, dan hoeft de aanhangwagen ook geen mistachterlicht te hebben. Heeft het voertuig dat de aanhangwagen trekt één of twee mistachterlichten, dan hoeven alleen de mistachterlichten op de aanhangwagen te branden. De bediening van de mistachterlichten moet dan wel plaatsvinden via een schakelaar in het trekkende voertuig. Aanhangwagens met maximum massa van 751 kilo of meer.

2. Een aanhangwagen met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilo moet één of twee mistachterlichten hebben, als op het kentekenbewijs een datum eerste toelating is vermeld van na 31 december 1997. Is de aanhangwagen voor die datum toegelaten tot de weg, dan is een mistachterlicht niet verplicht. Fietsendrager is geen aanhangwagen

3. Een fietsendrager valt niet onder de categorie aanhangwagen en hoeft dus geen mistachterlicht te hebben.

Wat heb ik nodig een B of een BE rijbewijs?

Het is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger en het gewicht van het trekkend voertuig welk rijbewijs nodig is.

Rijbewijs B
Rijbewijs B is toegestaan indien het totale gewicht van de aanhanger minder bedraagt dan 751 kg. In dit geval is voor de aanhanger geen registratiebewijs nodig.
Ook indien het gewicht van de aanhanger (op het registratiebewijs vermeld als “maximum massa beladen voertuig”) niet uitkomt boven het gewicht van het trekkende voertuig (op het kentekenbewijs vermeld als “massa ledig voertuig”) volstaat rijbewijs B. In dit laatste geval mag de toegestane maximum massa van de aanhanger en het trekkende voertuig niet uitkomen boven de 3.500 kg.

Rijbewijs BE
Rijbewijs BE is vereist zodra niet wordt voldaan aan de eisen van rijbewijs B, dus bijvoorbeeld als het gewicht van de aanhanger hoger is dan het gewicht van het trekkende voertuig. In dit geval hangt het dus af van de verhouding tussen het maximaal te belasten gewicht van de aanhanger en het eigen gewicht van het trekkende voertuig waar de grens wordt bepaald.

TIP: Indien de aanhanger (op het registratiebewijs vermeld als “maximum massa beladen voertuig”) net iets zwaarder is dan de auto dan moet je rijbewijs BE hebben. Heb je alleen een rijbewijs B, dan kun je overwegen om de auto opnieuw te laten wegen. Bij een hoger vastgesteld gewicht kun je het kentekenbewijs dan laten wijzigen naar dit hogere gewicht. Bedenk wel dat dit eventueel gevolgen kan hebben voor de te betalen motorrijtuigenbelasting, je kunt dan namelijk in de eerstvolgende (duurdere) gewichtsklasse terecht komen.

Hoeveel mag mijn auto trekken?

De hoeveelheid massa (eenheid in kilogram) die uw auto mag trekken is vastgesteld op het kentekenbewijs van uw auto.

Wat is de maximale snelheid die ik mag rijden met een aanhanger?

Binnen de bebouwde kom mag u maximaal 50 kilometer per uur (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Het maakt niet uit of uw aanhanger of caravan meer of minder weegt dan 750 kg en of hij geremd of niet-geremd is.

Buiten de bebouwde kom mag u maximaal 80 kilometer per uur (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Het maakt niet uit of uw aanhanger of caravan meer of minder weegt dan 750 kg en of hij geremd of niet-geremd is.

Op een autoweg of een autosnelweg mag u (sinds 1 mei 2009) 90 kilometer per uur rijden (tenzij aangegeven is dat de maximum snelheid lager is). Deze nieuwe maatregel is bedoeld om de doorstroming van het verkeer te bevorderen en geldt voor alle aanhangers tot 3500 kg (incl. belading). Is de aanhangwagen zwaarder na 3500 kg dan geldt op auto(snel)wegen een maximum snelheid van 80 km/u.
bron. www.politie.nl

(c) copyright konag | sitemap | algemene voorwaarden | disclaimer | Privacyverklaring | Link partners | Website door: DORST COMMUNICATIE