Aanhangwagen aankoppelen

Hoe moet een aanhangwagen aangekoppeld worden? Het bevestigen van een aanhangwagen is niet ingewikkeld, maar het is wel van groot belang dat deze op de juiste manier aan het trekkende voertuig gekoppeld wordt. Wanneer de aanhanger niet op de juiste manier aangekoppeld wordt, kunnen het trekkend voertuig en de aanhanger zwaar beschadigd raken. Bovendien bestaat de kans op een ongeluk wanneer u de aanhanger tijdens het rijden verliest. U kunt een aanhanger al in een paar minuten op de juiste manier aankoppelen, voor een veilige rit.

Aanhangwagen aankoppelen in 9 stappen

Het aankoppelen van de aanhangwagen vindt plaats aan de hand van 9 stappen. Van het controleren van de verlichting tot de koppeling:

1. Plaats het trekkende voertuig recht voor de aanhangwagen

Wanneer u een oplegger wilt aankoppelen, is het allereerst van belang dat u het trekkende voertuig zo recht mogelijk voor de aanhanger zet.

2. Draai het neuswiel op

Zorg er vervolgens voor dat het neuswiel compleet opgedraaid is. Dit is van belang omdat de kogelkoppeling of de disselkop boven de trekhaak van het trekkende voertuig uit moet komen en daar overeen moet vallen.

3. Rijd langzaam achteruit

Rijd het trekkende voertuig langzaam een stuk achteruit, totdat de trekhaak van het voertuig exact onder de disselkop van de aanhanger komt.

4. Zet de motor uit en trek de handrem aan

Zit de trekhaak exact onder de disselkop van de aanhanger? Zet de motor van het trekkende voertuig uit en trek de handrem aan.

 

5. Trek de disselkop omhoog en laat hem indraaien

Trek de hendel van de disselkop omhoog en laat de disselkop op het neuswiel van de trekhaak zakken door de disselkop in te draaien. Op een zeker moment zakt de hendel. Geeft de hendel hoorbaar een klik? Dan is de aanhangwagen gekoppeld aan de trekhaak van de auto.

6. Controleer of hij aangekoppeld is

Controleer te allen tijde of hij goed aangekoppeld is. Dit kunt u controleren door de dissel op en neer te bewegen of aan het neuswiel te draaien. De aanhangwagen is op de juiste manier aan de auto gekoppeld wanneer de disselkop als de aanhangwagen omhoog komt niet los komt van de aanhanger. Ook moet de achterzijde van de auto of ander trekkend voertuig bij het uitdraaien van het neuswiel gelift worden.

7. Draai het neuswiel in

Zodra u gecontroleerd heeft of de wagen goed aangekoppeld is, kunt u het neuswiel weer indraaien. Wanneer de aanhangwagen over een zwaar inklapbaar neuswiel beschikt draait deze tijdens het indraaien automatisch weer in.

8. Bevestig de koppeling, de stroomkabel en breekkabel

Nu moeten de koppeling, stroomkabel voor de verlichting en de breekkabel nog aangesloten worden. En ongeremde aanhanger beschikt over een koppeling, terwijl een geremde aanhangwagen over een breekkabel beschikt. Deze kabels moeten zo veel ruimte hebben dat ze de grond niet raken. Bovendien moeten ze aan een vast deel van het trekkende voertuig zoals een auto bevestigd worden, niet alleen over de trekhaak. De koppeling mag eventueel wel aan de trekhaak bevestigd worden als er een speciale veiligheidsklem aanwezig is.

9. Controleer de banden en de verlichting

Nu de aanhangwagen gekoppeld is, moeten de banden van de aanhanger gecontroleerd worden. Vertonen ze geen tekenen van slijtage vertonen en zijn de banden op de juiste spanning zijn? Controleer ook op de verlichting correct werkt. Goede verlichting is heel belangrijk in het verkeer.

Meer weten over het aankoppelen van een aanhanger?

U kunt de aanhangwagen bevestigen aan de hand van bovengenoemde stappen. Van een bloemenwagen tot een huifaanhangwagen van Konag Aanhangwagens, podiumwagen tot een plateauwagen.

Komt u er niet helemaal uit en heeft u advies nodig bij het vastmaken van de auto aan de aanhanger? Geen probleem, neem gerust contact met ons op voor meer informatie. U kunt contact opnemen door van maandag tot zaterdag te bellen naar +31(0)527652190. Liever mailen? We ontvangen uw e-mail graag op info@konag.nl. We helpen u graag verder.