• maandag: 08:00 - 17:30
  • dinsdag: 08:00 - 17:30
  • woensdag: 08:00 - 17:30
  • donderdag: 08:00 - 17:30
  • vrijdag: 08:00 - 17:30
  • zaterdag: 08:00 - 14:30
  • zondag: Gesloten

  Let op: Tussen 12.30 en 13.00 lunchen wij en zijn wij niet bereikbaar.

  Vandaag geopend tot 17:30
 • +31 (0)527652190
 • info@konag.nl
 • Whatsapp

Aansluitschema van een (verloop)stekker

Wilt u een aanhanger aansluiten aan een trekkend voertuig zoals een auto? Een aanhangwagen heeft een 7 of een 13 polige stekker. Bij het aansluiten van een stekker of contactdoos van een aanhanger heeft u een aansluitschema voor een verloopstekker nodig. Wanneer de verloopstekker niet goed aangesloten wordt, loopt u namelijk risico op korstsluiting wanneer u een andere aanhangwagen aankoppelt. Maar ook wanneer iemand anders de aanhangwagen aankoppelt, loopt diegene risico op kortsluiting.

Maar hoe sluit men deze op de correcte manier aan? In dit blogartikel gaan we dieper in op stekkers, stekkerdozen, verloopstekkers en uiteraard het juiste aansluitschema voor een 7- en 13 polige stekker.

Stekkerdoos van het auto

Voor het trekken van een aanhangsel zoals een aanhanger of een caravan heeft u een trekhaak nodig. Wanneer u een trekhaak koopt kunt u echter kiezen of u een voorkeur heeft voor een 13 polige stekkerdoos, of voor een 7 polige strekkerdoos. Deze stekkerdoos zorgt ervoor dat het object dat aan het trekkende auto gekoppeld is, stroom krijgt. De stroom uit de stekkerdoos zorgt bijvoorbeeld weer voor de verlichting. Men kan deze stekkerdoos dus zien als de verbinding tussen het trekkende auto en de aanhangwagen die de stroom geleidt voor het gebruik van verlichting.

Verschillende stekkers

Voordat we meer vertellen over het aansluiten van de stekkers, vertellen we meer over de verschillende soorten stekkers die voorkomen bij aanhangers. In het verleden (voor 1996) zat op vrijwel iedere aanhanger een 7 polige stekker. Vanaf dat jaar werd de montage van een mistachterlicht op nieuwe aanhangwagens verplicht. Daardoor was het niet meer mogelijk om de constante stroom aan te sluiten, want die aansluitpool werd al gebruikt voor het mistachterlicht. Zodoende werden anders stekkers ontwikkeld en ontstond de 13 polige stekker.

7 en 13 polige stekker

Het kan voorkomen dat u een aanhangwagen of een trailer met een 7 polige stekker wilt aansluiten op een auto die over een 13 polige stekker beschikt. Een 7 polige stekker is een stekker die geschikt is voor gebruik van een ongeremde aanhanger of een fietsendrager. Deze stekker is verplicht en wordt standaard voorzien van een mistlamp-aansluiting. De 13 polige variant is de wat uitgebreidere variant van de 7 polige stekker. Een 13 polige stekker zorgt voor meer functies die betrekking hebben tot de verlichting van de aanhangwagen. Hierbij kunt u onder andere denken aan de continustroom, maar ook aan de achteruitrijverlichting.

Stekker aansluiten

Het zelf aansluiten van de verlichting van een aanhanger kan een lastige klus zijn. De klus is lastig, maar ook zeer belangrijk. Het is niet alleen voor uw veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere weggegebruikers van groot belang dat een 13 en een 7 polige stekker op de juiste manier worden aangesloten. Volg de kleurencombinaties op, zodat u precies weet op welke polen welke kleuren moeten worden geplaatst.

Aansluitschema 7 polige en 13 polige stekker

Hieronder vindt u het aansluitschema van een 7 polige en een 13 polige stekker:

Gebruik van een verloopstekker

Kies u voor een 7 polige kabelset? Dan beschikt deze ook over een 7 polige aansluiting. De kans bestaat dat u een fietsendrager of aanhanger wilt gebruiken die over een 13 polige stekker beschikt. In dat geval kunt u deze zonder gebruik van bepaalde hulpmiddelen niet op elkaar aansluiten. Een verloopstekker (ook wel adapter genoemd) biedt in dat geval uitkomst. Deze 7 naar 13 polige stekker adapter heeft 13 pinnen in de juiste positie en past exact in de 7 polige aansluiting van het trekkende voertuig. Aan de andere kant van de verloopstekker treft u een afdichtingsklepje. Daar kunt u de 13 polige stekker in doen. Uiteraard werkt een 13 naar 7 polige stekker adapter precies tegenovergesteld.

Meer weten over het aansluiten van een stekker?

Heeft u na het lezen van dit artikel problemen met het aansluiten van uw stekker, dan kunt u een afspraak maken in onze werkplaats. Dit kunt u doen via https://www.konag.nl/onderhoud-en-reparatie/ of maak telefonisch een afspraak via 0527 652 190. Vervolgens helpen we u zo goed mogelijk verder.