• maandag: 08:00 - 17:30
  • dinsdag: 08:00 - 17:30
  • woensdag: 08:00 - 17:30
  • donderdag: 08:00 - 17:30
  • vrijdag: 08:00 - 17:30
  • zaterdag: 08:00 - 14:30
  • zondag: Gesloten

  Let op: Tussen 12.30 en 13.00 lunchen wij en zijn wij niet bereikbaar.

  Vandaag geopend tot 17:30
 • +31 (0)527652190
 • info@konag.nl
 • Whatsapp

Moet ik mijn aanhanger verzekeren?

Heeft u een nieuwe paardentrailer, kipper, bagagewagen of andere aanhangwagen gekocht bij Konag? Veel mensen die een aanhangwagen hebben gekocht vragen zich af of ze die moeten laten verzekeren. We kunnen u bij deze alvast vertellen dat het verzekeren van uw aanhangwagen niet verplicht is. Het hoeft dus niet, maar het behoort wel tot de mogelijkheden en is in sommige gevallen aan te raden.

Wanneer is het aan te raden om uw aanhangwagen te verzekeren en wat kost deze verzekering? Welke schade wordt dan precies gedekt door de aanhangwagenverzekering? Op deze en meer vragen geven we in dit blogartikel antwoord.

Schade

Wij begrijpen als de beste dat u het liefst veilig van A naar B wilt rijden met de aanhangwagen. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje, zowel op de weg als wanneer de aanhanger in de stalling staat. De kosten van schade aan het voertuig van een ander en schade aan uw aanhanger kunnen bij een ongeluk flink hoog zijn. Hetzelfde geldt wanneer uw aanhangwagen ontvreemd of gestolen wordt. In zulke gevallen biedt een verzekering uitkomst.

Is een aanhangwagen verplicht verzekerd?

Het is niet verplicht om een speciale aanhangwagenverzekering af te sluiten. Een WA-verzekering voor het trekkende voertuig is echter wel verplicht. Wanneer u een WA-verzekering heeft afgesloten voor het voertuig, is uw aanhangwagen automatisch meeverzekerd met het voertuig dat de aanhangwagen trekt.

Als uw aanhangwagen aangekoppeld is aan bijvoorbeeld uw auto en deze veroorzaakt schade aan de auto van uw buurman, dan valt deze schade onder de WA-verzekering van uw auto. De dekking van de autoverzekering geldt alleen wanneer u met de aanhangwagen rijdt, niet in stilstand. Zodoende bent u in dat geval dus alleen gedekt voor schade die de aanhanger maakt aan de auto van de buurman, niet voor schade aan uw aanhanger.

Wanneer moet ik mijn aanhangwagen verzekeren?

Schade die in het verkeer door de aanhangwagen veroorzaakt wordt aan de auto, is dus al gedekt door de autoverzekering. Maar wat nou als de aanhangwagen schade oploopt? De kosten van de schade kunnen enorm oplopen. Niemand vindt het natuurlijk fijn om die schade zelf te betalen.

In dat geval is het verstandig om een aanhangwagenverzekering af te sluiten, dit heet de casco verzekering. We raden een aanhangwagenverzekering voornamelijk aan als u een aanhangwagen bezit die een hoge waarde heeft en deze waarde ook daadwerkelijk behoudt. Dan haalt u de kosten van de premie er in het geval van schade zeker uit.

2 onderdelen

Een aanhangwagenverzekering wordt dus opgesplitst in 2 onderdelen:

 • De WA-verzekering van de auto of een ander trekkend voertuig. Deze geldt voor schade aan spullen van anderen
 • Casco, dus de dekking voor schade aan de eigen aanhanger

Maar welke verzekering is wanneer van toepassing als er schade wordt gemaakt met de aanhanger? Wanneer de aanhanger nog getrokken wordt door het voertuig, wordt de schade verzekerd door de WA-verzekering van de auto. In de meeste gevallen betreft dit de autoverzekering.

Wordt de aanhanger niet meer getrokken door een voertuig en is hij losgekoppeld? In dat geval kunt u de schade indienen bij uw AVP, de Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Wanneer u de aanhanger zakelijk gebruikt betreft dit uw AWP.

Van blikseminslag tot verduistering

Maar waar bent u bij een standaard aanhangwagenverzekering voor verzekerd? Door deze casco te verzekeren bent u verzekerd bij schade veroorzaakt door:

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Ontploffing
 • Natuurgeweld zoals een storm
 • Diefstal
 • Verduistering
 • Vermissing van de aanhangwagen

 

Wat kost een aanhangwagen verzekering?

De kosten van de premie van de aanhangwagen verzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de aanschafwaarde van de aanhanger en de plaats waar u woont. Maar ook de gekozen dekking, het gewicht van de aanhanger en het eigen risico dat u kiest zijn van invloed op de premie.

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die een aanhangwagenverzekering aanbieden, waaronder de a.s.r, Centraalbeheer, ING, Allianz Direct en de Nationale Nederlanden. Op de websites van deze verzekeringsmaatschappijen kunt eenvoudig de premie berekenen aan de hand van het kenteken van de aanhanger. In de meeste gevallen kunt u zelf de hoogte van het eigen risico bepalen.

Meer informatie

Wij houden u graag door middel van onze blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in ons vakgebied. Wilt u meer informatie de aanhangwagens van Konag of heeft u een onderwerp waar u graag meer over wilt weten. Neem dan contact op met één van onze medewerkers. Diegene vertelt u graag meer over de mogelijkheden. Bel naar 0527 652 190.

Daarnaast kunt u natuurlijk ook altijd even rondkijken op de website. Daar vindt u informatie over een verscheidenheid aan onderwerpen en kunt u ons aanbod aan aanhangwagens bekijken.